Home 3D-Innovation Spectaculaire resultaten tijdens de Circular Creation Challenge

Spectaculaire resultaten tijdens de Circular Creation Challenge

10 min lezen
0

Wie 20 en 21 september niet op de 3D Makers Zone geweest is, heeft veel gemist. Op deze dagen vond de Circular Creation Challenge 2017 (CCC2017) plaats en dat heeft gezorgd voor veel praten, nadenken en resultaten. 

De opdrachtgevers bestonden uit het ministerie van Infrastructuur & Milieu, de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en de gemeente Haarlem. In opdracht van hen boog een door de 3D Makers Zone bijeengebrachte groep experts, studenten, werknemers, free lancers en coaches zich over de vraagstukken. 

Twee dagen lang werd er keihard gewerkt door de deelnemers die tussendoor zelf ook op allerlei gebieden werden bijgespijkerd. Daardoor gingen de deelnemers naar huis met een rijkdom aan ervaring, skills en ideeën. De opdrachtgevers kregen ideeën en concepten overhandigd en, in het geval van de winnende groep, zelfs een functionerend prototype. 

De jury was aangenaam verrast over de kwaliteit van de oplossingen. Jan Harm Brouwer van de provincie Zuid-Holland: “Ik had verwacht terecht te komen bij een kantoor met mensen in pakken waar vooral gepraat zou gaan worden. Ik kwam terecht op een onalledaagse en inspirerende plek waar tal van enthousiaste mensen rondliepen die juist een sterke focus hadden op doen in plaats van alleen maar praten. De resultaten zijn indrukwekkend.”

Concepten kunststoffen in de bouw

Product
Wanneer het plastic uit de rivieren wordt verzameld zal het gesorteerd moeten worden op soort (PP, PE, enz.). Dit om er een product van te maken die later nog te recyclen is. Als de kunststoffen gesorteerd zijn kunnen ze gevormd worden tot (mes en groef) planken

Met de planken en kolommen kunnen vloeren en wanden gemaakt worden. Door middel van het toevoegen van koolstof of door afwerking met een niet permanente te gebruiken zoals leem kan het beschermd worden tegen uv-straling. Hierdoor is het een product wat lang mee kan gaan.

Businessplan
Het product kan over de hele wereld ingezet worden, het probleem van kunststoffen in rivieren is immers niet alleen een Nederlands probleem. Om de cirkel zo kort mogelijk te houden en dus zo min mogelijk negatieve impact te creëren is er gekozen voor een leaseconstructie.

De klant kiest een bepaald aantal vierkante meters, voor bijvoorbeeld een tuinhuis of fietsenstalling hier in Nederland, of in armere landen als huis. Wanneer de klant het heeft besteld komt het bedrijf het product in elkaar zetten. Als de klant de ruimte niet meer nodig heeft kan het weer uit elkaar gehaald worden en bij een andere klant geplaatst worden. Omdat het op leasebasis gaat blijft het product eigendom van het bedrijf en is de kans op beschadiging kleiner. Ook garandeert het dat de maximale levensduur van het product behaald wordt en dat het na de levensduur gerecycled wordt. De maandelijkse (of ander termijn) betaling zorgt voor constante inkomsten bij het bedrijf. Het termijnbedrag kan worden aangepast op de lokale markt.

Zo zorgt het systeem ervoor dat het plastic uit de rivieren circulaire hoogwaardige bestemming krijgt. Waar ook ter wereld.

 

Concepten kunststoffen in de bouw – team 2

Ook dit team boog zich over circulaire kunststoffen in de bouw en bedacht een product dat gemaakt kan worden met gerecycled plastic. Het gaat om kleine windmolentjes die zelfs met 3D-printers gemaakt kunnen worden van afvalplastic. Deze windmolentjes zijn eenvoudig te monteren op de ontluchtingskanalen van huizen. Op deze kanalen zitten reeds een soort windmolentjes die dienen om lucht uit ruimtes te trekken. Hierdoor en tevens door windstroming draaien deze windmolentjes. Hiermee is gemakkelijk energie op te wekken die met dynamo’s en batterijen kunnen worden verwerkt. Per windmolentje komt het neer op 500 Watt. De business case is helemaal doorgerekend en het blijkt dat de ontwikkeling mede dankzij de goedkope grondstoffen snel terugverdiend is.

 

Concept stadsdistributie

De opdracht luidde: Zoek een oplossing om het distributieverkeer in de binnenstad te verminderen.

Oplossing
Maak in elke wijk een mini-distributiecentrum zodat de busjes niet meer de hele dag door de binnenstad rijden. De volgende stappen zijn zelfrijdende robotjes die rijden over de stoep en afleveren aan de huizen. Distributiepunten waarbij men met NFC-postzegels zelf pakketjes kan inscannen.

 

Conceptplan Luchtkwaliteit 

Het team kreeg de opdracht mee om een applicatie, systeem of werkwijze te ontwerpen waarbij overheden, bedrijfsleven en burgers samen de luchtkwaliteit kunnen monitoren.

Na twee dagen intensieve samenwerking tussen studenten, luchtexperts en ondernemers is het concept Go2 gepresenteerd. De gewone burgers gaan zelf met behulp van een eenvoudige sensor meetgegevens verzamelen. Zij doen dit omdat zij hiermee zogenaamde greencoins kunnen verzamelen. Met deze greencoins kunnen bijvoorbeeld sportartikelen gekocht worden.

Aan de andere kant worden ook burgers/bedrijven ingezet worden om de verzamelde gegevens te verwerken tot begrijpbare informatie. Dit wordt ook betaald met greencoins.

Door samen te werken met platforms zoals bijvoorbeeld Strava, Garmin en Runkeeper wordt gebruik gemaakt van bestaande applicaties en apparatuur. De sensoren zijn goedkoop en modulair.  Aan het einde van de levensduur worden ze ingeleverd en kunnen de materialen worden hergebruikt.

Meer technische uitleg van het concept: Mobiele eenvoudige sensoren meten de kwaliteit van de lucht tijdens bijvoorbeeld fietstochten, woon-werk verkeer of transport diensten. De gegevens worden geupload naar het platform van GO2. De ‘ leverancier van de data’ krijgt betaald in de vorm van greencoins. Dit is een cryptocurrency die is uitgegeven door de organisatie die het platform beheert.

Toon meer gerelateerde berichten
Toon meer door Maarten Verkoren
Toon meer in 3D-Innovation

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bekijk ook

Is de Foodini 3D-voedselprinter al wat opgeschoten?

Voedsel kant en klaar uit de printer. Al in 2013 verschenen de eerste artikelen over deze …